Pagina 21 – Bărzucă, viezurel, mânzuleţ, vărzucă.


M-am ferit eu ce m-am ferit, dar până la urmă tot mi-a ieşit pe gură porumbelul păcii în chiloţi de sport. Ca să fiu mai explicit, am să spun direct că fiind astăzi în mijlocul unei discuţii cu Sofia, mi-a scăpat involuntar si total necontrolat un diminutiv. Groaznic! Ştiu! Nu am să-l repet aici pentru că mi-e jenă. Acum câteva zile, citeam dintr-un loc în internet unde mămicile schimbă vorbuliţe despre copilaşi şi după doar câteva minute am simţit o acută nevoie de mulţi castraveţi muraţi. Şi în timp ce Sofia molfăia suzeta, eu să molfăi o lămâie, cu tot cu coajă. Iar apoi pentru siguranţă, să mă dau cu capul de dulap până îmi dispare zâmbetul dulceag din expresie. Mai multe diminutive adunate grămadă în acelaşi loc, parol că n-am avut ocazia să văd niciodată. Mai mult, diminutive combinate cu atributul care le naşte şi chiar şi acest atribut torturat cu un diminutiv. Să vă dau un exemplu? Imediat, numai staţi să-mi trag lămâile la îndemână. Printre „puiuţi”, „dinţişori”, „mânuţe” şi „ochişori” am găsit şi „..îi puneam lui băieţel năzdrăvănel ghetuţele lui micuţe…”. E? Ce părere aveţi? Gândesc eu că nu este suficient că ghetele pot fi mici şi se transformă în ghetuţe, nu, ghetuţele sunt la rândul lor mici, dar nu oricât de mici, ci atât de mici încât devin micuţe. Ca un fel de ghete minuscule cred eu, ce le încalţi doar cu ajutorul unei pensete. Cred că acel băieţel năzdrăvănel are nişte picioruţe mititele, pierdute în şoseţelele lui infinitezimale cu bulinuţe microscopice.

Nu vreau sa fiu linşat fără milă de mame care se comportă aşa şi trebuie să spun că într-un fel, pot să înţeleg tendinţa asta. Copilul este mic, hainele pentru el sunt mici, recipientul în care face baie la fel, toate lucrurile auxiliare lui sunt oarecum cu dimensiuni reduse. Aşadar, tentaţia de a folosi diminutive are o forţă căreia greu îi opui rezistenţă. Dar şi când reuşeşti! ce sentiment de satisfacţie încerc când spun „…mă duc să iau un prosop să-i şterg bestiei balele de la bot, că iar face gargară în mijlocul propoziţiilor” sau „Sofia, nu-ţi mai băga mâna în gură până la cot, că într-o zi o să-ţi tragi din greşeală pancreasul afară”. Eu oricum bănuiesc sincer că ea preferă limbajul acesta pentru că este o dură.

Revenind la diminutive, spuneam că sunt oarecum pregătit să înţeleg, însă ce te faci dacă rămâi cu automatisme de vocabular şi te apuci să întrebuinţezi diminutive peste tot? „Domnişorică, vă rog să-mi daţi nişte bileţele de autobuzel, dar de cinci leuţi doar”, „Iertaţi-mă domnule că v-am tamponat Jeepuleţul, dar se pare că am problemuţe cu frânuţele. Abia am reuşit de dimineaţă să evit un căţeluş micuţ şi să nu-i fac blăniţa bucăţele”. Sunt convins că există şi avantaje, pentru că, cine s-ar putea supăra pe tine dacă-i vorbeşti aşa? În cel mai rău caz îţi va fi recomandat un medic.

Reclame
Explore posts in the same categories: Sofia

8 comentarii pe “Pagina 21 – Bărzucă, viezurel, mânzuleţ, vărzucă.”

 1. Sabina Says:

  :))

  deci ai comis-o.

  cum ziceam, tot la categoria asta intra „noi am dormit azi 2 ore dimineata si 2 dupa amiaza”, ne-am trezit sa mancam de 3 ori azi noapte”, ne-am plimbat cu carutu…., ne-am supt pumnisorii:D,. etc etc, tot felul de actiuni prin care parintii isi aroga usor nedemn reusitele copilului 🙂

  Sabina, mama de sofia si gheorghe, si care promite sa nu mai promoveze niciun examen urmatoarele 2 luni

 2. pepitoid Says:

  He he! Sabina, sa stii ca ai dreptate si mi-a trecut prin cap sa ma leg si de treaba cu „noi”…dar…pur si simplu, in actul creatiei am uitat. Mai bine…e loc de inca o pagina la un moment dat.
  Cat despre examene, mai bine le satisfaci si pe ele si pe Ferko. Daca ai facut ce mi-ai zis ca ai facut la un moment dat in acelasi timp, asta va fi floare la ureche 🙂

 3. toni Says:

  vai, vai domnu’ pepitoiduletz, sunteti asa haios si smecheras incat mai mai ca-mi vine sa va sacai nitzelush (adica un piculetz) obrajorii dvs. rotunjori cu o micutza si nazdravana surubelnicutza…asta asa (hihi) ca sa va zaresc si gauricile din pometzulicii aia…:)))
  ..maine sigur incerc la bilete ratb chestia asta…is curios tare sa vad daca merge…poate mi le da pe gratis..:D

 4. pepitoid Says:

  hai ca vad ca incepi sa te descurci!
  daca nu-ti da tanti bilete e fraiera, dar iti dau eu ca meriti 😛

 5. iuliaca Says:

  pardon,Sofia nu e o dura, e o durishoara !aaa..sau care e diminutivul de la ‘dura’?:-))na,ia uite ce ne-ai facut!

 6. Corina Says:

  HA! HA! HA!
  Nici nu cred ca puteai sa le dai mai bine o palmuţă peste feţişoară mămicilor (care, să nu uităm, înainte de a fi mămici au fost miresici!) Cunosc şi eu nişte specimene de-astea, de fiecare dată când vorbesc încerc să îmi ascund o involuntăriuţă grimăsuţă de scârbuţă…

  La cererea publicului trebuie să faci şi o continuare cu „noi”, ca să fie setul complet!

 7. pepitoid Says:

  Iulia, Sofia e o durisoara vesela 😉

 8. pepitoid Says:

  Corina, palmutele nu sunt in intentia mea…e poate doar un efect secundar…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: