Pagina 17 – Navomodelism


Cui îi place să stea pe burtă? Pe burta-i proprie vreau să zic. Mie nu. Eu prefer să stau pe spate. Sau pe o parte. Sau pe altă parte. Sau de ce nu, pe un scaun. Statul pe burtă îmi sugerează o poziţie de neputinţă, de „faceţi ce vreţi cu mine, că eu nu mă uit”. Şi atunci de ce să mă mir că Sofia începe să comenteze agasată, când o punem să stea pe burtă? Recunosc că mi-ar face plăcere să o văd stând într-un picior sau mergând în mâini, sau să se învârtă în cap ca dansatorii de break-dance cu inelul de la suzetă zornăindu-i, însă cred că trebuie să mai aştept pentru asta.

Nedumerirea mea apare însă atunci când pretutindeni văd bebeluşi stând pe burtă. În fine, n-am ajuns să văd bebeluşi peste tot, nu deschid frigiderul şi văd bebeluşii pe burtă, ornaţi cu frişcă şi fructe confiate, vorbesc de publicaţiile cu imagini, sau diversele jucării sau…nu ştiu, poze de aiurea. Bebeluşi veseli, care stau pe burţi cu capul şi picioarele în sus ca nişte bărcuţe, făcându-mi în ciudă că ei pot, iar eu nu. Acuma că Sofia îşi poate ţine capul ridicat (nu o să pricep cum, căci eu încă mă chinui şi sunt nevoit să mi-l sprijin într-o mână de obicei), ne-am gândit noi să o mai întoarcem şi pe partea ailaltă că pe faţă s-a bronzat destul. În prima şi a doua lună era de înţeles că nu o puteam lăsa pe burtă cu ochii holbaţi aiurea în saltea, fornăind cu nasul prin textile, dar de acuma ar trebui să descopere că tavanul este mult mai puţin interesant decat podeaua. Eu încerc să-i explic răbdător că lucrurile stau pe podea nu pe tavan, că acolo este diversitatea, că legea gravitaţiei nu prea permite derogări şi, după cum bine a stabilit fratele meu personal când era mai mic, un obiect aruncat în sus, vine înapoi. În cazul lui particular, obiectul s-a nimerit să fie o cărămidă şi experimentul a reuşit în totalitate, dar s-a soldat cu nişte cusături pe cap.

Stând pe burtă, cu o faţă mirată şi interogativă, Sofia icneşte uşor întrebându-se probabil de ce i-am strămutat sistemul de referinţă atât de drastic. Eu privesc cântărind situaţia cu deosebită responsabilitate paternă şi aştept să-mi facă o bărcuţă. Icnitul se transformă uşor în vagi smiorcăieli, iar neîmplinita bărcuţă devine brusc un soi de balenă eşuată pe ţărmul păturicii cu răţuşte. De pe fundul salopetei Sofiei, rânjeşte un ursuleţ. Ca să vezi! nu observasem până acuma că salopeta asta are un ursuleţ pe cur. Mă întreb dacă fabricantul a anticipat contextul în care ne aflam şi s-a gândit că dacă nu obţin bărcuţa, măcar să mă mulţumesc cu ursuleţul. Eu pot să pretind că am obţinut un sfert de mulţumire, dar nemulţumirea Sofiei creşte în intensitate şi mă obligă să-i curm suferinţa navomodelistică, aşa că hotărăsc să o ridic eu cu totul, dar cu faţa tot în jos.

Ajunsă la o distanţă potrivită pentru focalizarea imaginii de pe păturică, descoperă răţuştele şi începe să râdă de ele. Eu mă chinuiam să ţin fetiţa ca pe o valiză fără mânere, care râde, eu la rândul meu râzând de valiza care râde, când în uşă apare mama. Care începe să râdă de mine…care râdeam de fetiţă…care râdea de răţuşte. Până la urmă, sunt curios cu ce părere au ramas răţuştele din toată treaba asta, că bărcuţe oricum n-au fost.

Reclame
Explore posts in the same categories: Sofia

4 comentarii pe “Pagina 17 – Navomodelism”

 1. Catalin Says:

  Mie mi-e greu sa fac poze stind pe burta…
  „Prietenii stiu de ce… 😀 „

 2. Corina Says:

  M-am stricat de ras si eu! Care radeam de mama, care radea de tata, care radea de Sofia, care radea de ratuste, care radeau sigur de toata lumea!

 3. pepitoid Says:

  Catalin, te rastorni daca stai pe burta?

  Corina, nu imi mai povesti, ca deja simt ca ma apuca rasul! 🙂

 4. Catalin Says:

  Nu ma rastorn coane, dar fac barcutza, cu usurinta si evident gratzie 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: