Pagina 11


Sofia, te rog sa ne ierţi! Ţi-am îngrădit libertatea de a alege şi am ales noi pentru tine. Te-am botezat ortodox.

Cand o să creşti, poate vei înclina spre altă religie, poate vei îmbrăţişa catolicismul, sau baptismul, sau budismul. E dreptul tău să alegi şi la fel de bine, e dreptul tău să consideri dacă vrei, că nici una dintre ele nu ţi se potriveşte. Indiferent de ceea ce vei crede, îţi vom respecta părerea, dar deocamdată am fost nevoiţi să alegem pentru tine. Vezi tu, cu timpul viaţa te împinge să adopţi convenţionalisme şi să urmezi reguli pe care ţi le trasează societatea. Marea majoritate a celor cu care vii în contact, fac anumite lucruri pentru că aşa au vazut în jurul lor, sau pentru că aşa le-au fost inoculate din copilărie, sau pentru că anumite tradiţii le-au implantat anumite tipuri de comportament. O să vezi oameni care în autobuz îşi fac cruce trecând pe lângă o biserică şi imediat după aceea înjurând persoana cu care s-au îmbrâncit, sau uitîndu-se cu poftă la fundul câte unei doamne.  Ai să întâlneşti oameni veniţi la slujbe în biserici, ce se calcă în picioare ca să mai prindă un fum de cădelniţa şi o lingură de apă sfinţită, sau care dacă tot s-au întâlnit acolo, mai bârfesc câte un cunoscut. Despre o grămadă de preoţi sau slujitori ai bisericii ai să afli poveşti care te vor îngrozi. Majoritatea vor fi adevărate.

Dar toate poveştile şi religiile şi ritualurile de acest gen vor scădea în importanţă dacă vei ajunge la concluzia că „cel de sus” nu este nicăieri sus, ci este în tot ce e viu, inclusiv în tine Sofia. Şi n-ai să fii niciodată umilă în faţa lui, ci ai să-i zâmbeşti, ba chiar ai să-l cerţi în anumite ocazii, pentru că face parte din tine şi fără tine nu ar exista.

Ce putem noi însă să-ţi promitem odată cu acest botez, este că niciodată nu-ţi vom arăta doar o singură faţă a chestiunii, indiferent despre ce chestiune va fi vorba. Vei fi întotdeauna pusă în faţa posibilităţii de a alege şi a gândi şi niciodată îndoctrinată într-un anumit sens, doar pentru că poate un obicei al locului o cere, sau pentru că ne-am obişnuit noi într-un anumit fel, sau pentru că cine ştie cine, zice că aşa ar fi mai bine.

Iar pentru botezul ortodox, poţi să-l vezi ca pe o insignă. O ai şi dacă vrei o porţi, iar dacă nu, nu. Totuşi, trebuie să-ţi spun că un aspect sunt sigur că-l vei vedea uşor. Faptul că prin acest botez ai câştigat un lucru de preţ. Naşii tăi extraordinari, care altfel nu ţi-ar fi fost naşi.

Reclame
Explore posts in the same categories: Sofia

One Comment pe “Pagina 11”

  1. Catalin Says:

    Superba ideea man, de ati cere iertare pt. ca ai ales in numele ei. Jos cu clopu’ cum zice francezu’


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: